Γιατί η Αθήνα πλημμυρίζει κάθε χρόνο;

Γιατί η Αθήνα πλημμυρίζει κάθε χρόνο;

Γιατί η Αθήνα πλημμυρίζει κάθε χρόνο;

Κάθε χρόνο το ίδιο έργο, με τις πρώτες βροχούλες η Αθήνα γίνεται μια τεράστια λουτρόπολη.

Ρωτήσαμε τις Αποφράξεις Παλαιό Φάληρο Αντωνίου σχετικά με το θέμα. Στην Ελλάδα συναντάμε συχνά φαινόμενα πλημμύρας και οι αιτίες χωρίζονται σε διάφορες αιτίες.

Οι περιοχές που υποφέρουν από πλημμύρες είναι όσες έχουν:

  • Κλειστές υδρολογικές λεκάνες (φυσικές δεξαμενές με περιορισμένη αποστράγγιση)
  • Ποτάμια
  • Ρέματα
  • Αστικές περιοχές

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο κίνδυνος πλημμύρας μετριάστηκε τον περασμένο αιώνα με την οικοδόμηση σημαντικών προστατευτικών έργων, όπως σήραγγες αποστράγγισης για κλειστές δεξαμενές, φράγματα και ποτάμια. Ωστόσο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στις αστικές περιοχές, καθώς η αστικοποίηση συνδυάζεται σπάνια με τα απαραίτητα προστατευτικά έργα όπως βελτιώσεις διαύλων και δίκτυα αποστράγγισης νερού.

Αθήνα: Ευπάθειες – Κίνδυνος πλημμύρας

Η ορογραφία της οροσειράς της Πίνδου παίζει σημαντικό ρόλο στις βροχοπτώσεις και τα καθεστώτα απορροής στην Ελλάδα. Έτσι, οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις υπερβαίνουν τα 1800 μλ. στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ στις ανατολικές περιοχές της χώρας μπορεί να φθάσουν τα 300 μλ.. Δεν υπάρχει, ωστόσο, σημαντική διαφορά στις βροχοπτώσεις κορυφής και την πιθανότητα ακραίων πλημμυρών μεταξύ ανατολής και δύσης.

Η αποψίλωση και η αστικοποίηση συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία των πλημμυρών. Η αποδάσωση, που σχετίζεται επίσης με τη διάβρωση του εδάφους, αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα. Σήμερα μόνο το 18% του εδάφους της Ελλάδας καλύπτεται από δάση, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν πάνω από το 40%. Η αποδάσωση προκλήθηκε κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως οι πυρκαγιές, η παράνομη εκκαθάριση της γης, η βοσκή κλπ.

Η Αθήνα είναι το πιο αστικοποιημένο τμήμα της Ελλάδας με 4 εκατομμύρια κατοίκους. Η περιοχή αυτή υπέστη τις περισσότερες πλημμύρες στην Ελλάδα και 179 θύματα κατά τα τελευταία 100 χρόνια. Σημαντικοί λόγοι για τις πλημμύρες σε αυτόν τον τομέα είναι ανθρωπογενείς, με μετασχηματισμούς σε δρόμους, κτίρια που κατασκευάζονται πάνω από παλιά ρέματα, χωρίς προτεραιότητα στα έργα προστασίας από τις πλημμύρες και δίκτυο αποστράγγισης νερού.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα ακραία γεγονότα των πλημμυρών των τελευταίων ετών αποτελούν άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να δείξουν τι μπορεί να αναμένεται: η συχνότητα και η ένταση των πλημμυρών σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν.

Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες και οι αστικές πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από τοπικές έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να είναι συχνότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη στο μέλλον.

Οι Αποφράξεις Παλαιό Φάληρο Αντωνίου είναι πάντα σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να προλάβουν οποιεσδήποτε βλάβες που σχετιζονται με πλημμύρες και αποφράξεις αποχετεύσεων.

Δείτε περισσότερα άρθρα για αποφράξεις:

avatar

Μου αρέσει να μπλογκάρω συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.