4 Συμβουλές για να διατηρείτε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς

4 Συμβουλές για να διατηρείτε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς

4 Συμβουλές για να διατηρείτε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς

Σύμφωνα με έρευνα NordPass του 2022, ο μέσος άνθρωπος έχει 100 κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί στις ιστοσελίδες – web hosting – και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η προσπάθεια να θυμάστε 100 ή περισσότερους κωδικούς πρόσβασης είναι σχεδόν αδύνατο, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να επαναχρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης ή να επιλέγουν απλούς κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να θυμηθούν.

Δυστυχώς, το “εύκολο στην απομνημόνευση” σημαίνει επίσης “εύκολο στο χακάρισμα“. Το hacking είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ειδικά για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων των οποίων οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύουν ευαίσθητα δεδομένα υψηλής αξίας.

Αυτός ο οδηγός σάς βοηθά να προστατεύσετε τους επαγγελματικούς και προσωπικούς σας λογαριασμούς εξηγώντας:

 • Γιατί χρειάζεστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
 • Πώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης
 • Πώς να αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασης με ασφάλεια

Γιατί είναι σημαντικοί οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης;

Μια παραβίαση δεδομένων κοστίζει κατά μέσο όρο 2,98 εκατομμύρια δολάρια για τις μικρές επιχειρήσεις. Ένα τόσο σημαντικό, απροσδόκητο έξοδο μπορεί να καταστρέψει τα οικονομικά σας και να κλείσει οριστικά την επιχείρησή σας.

Οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν όλο και περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρότερες επιχειρήσεις αποθηκεύουν τον ίδιο τύπο ευαίσθητων πληροφοριών που αποθηκεύουν οι εταιρείες σε επίπεδο επιχείρησης, αλλά συχνά δεν διαθέτουν αποτελεσματικά μέτρα ψηφιακής ασφάλειας για την προστασία τους.

Η ψηφιακή σας ασφάλεια ξεκινά με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Το σπάσιμο των διαπιστευτηρίων σύνδεσης είναι ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης των χάκερ στα δεδομένα της εταιρείας σας.

Ένας χάκερ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην επιχείρησή σας εάν αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυό σας, στο χώρο αποθήκευσης cloud, στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ή σε οποιοδήποτε άλλο λογισμικό ή λογαριασμό που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς κωδικούς πρόσβασης όλων των εποχών είναι ο “123456”. Χρειάζονται χιλιοστά του δευτερολέπτου για να σπάσετε έναν κωδικό πρόσβασης τόσο απλά, ώστε να μπορείτε να δείτε γιατί η επίθεση σε κωδικούς πρόσβασης είναι η κίνηση του κυβερνοεγκληματία.

Μόλις αποκτήσουν τον κωδικό πρόσβασής σας, θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον λογαριασμό σας (ή στους λογαριασμούς, εάν επαναχρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης).

Πώς δημιουργείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Μπορείτε να ακολουθήσετε πολλές βέλτιστες πρακτικές για να δημιουργήσετε κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να παραβιαστούν χρησιμοποιώντας επιθέσεις ωμής βίας.

 • Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο το καλύτερο. Στοχεύστε σε ελάχιστο μήκος 12 χαρακτήρων.
 • Να συμπεριλαμβάνετε πάντα έναν συνδυασμό αριθμών, κεφαλαίων γραμμάτων, πεζών γραμμάτων και συμβόλων. Ο κωδικός πρόσβασής σας δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί μόνο ένα από αυτά. Για παράδειγμα, 988457543344 και @!*$$&!@*$!!! είναι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης παρόλο που έχουν μήκος 12 ή περισσότερους χαρακτήρες.
 • Χρησιμοποιήστε φτιαγμένες λέξεις για να αποτρέψετε τις επιθέσεις «λεξικού» που περνούν συστηματικά από κάθε λέξη του λεξικού. Η χρήση ανόητων λέξεων αντί τυχαίων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων σάς βοηθά επίσης να θυμάστε ευκολότερα τον κωδικό πρόσβασής σας.
 • Χρησιμοποιήστε φράσεις αντί για μεμονωμένες λέξεις. Το Monkey18@$!$ δεν είναι πολύ ισχυρός κωδικός πρόσβασης, αλλά το MonkeyYellowBiscuit!$ είναι.
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών πρόσβασης για να δημιουργήσετε μοναδικούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης αυτόματα.

Παραδείγματα ισχυρών κωδικών πρόσβασης

Πώς μοιάζει ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης; Ακολουθούν δύο παραδείγματα ασφαλών κωδικών πρόσβασης και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν ένας υπολογιστής για να τους σπάσει:

 • xH!tU9pF6mU (τέσσερις μήνες)
 • 94FLooptyGoGGins! (αρκετοί αιώνες)
 • sinGFrogRedSeven8@ (αρκετοί αιώνες)

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ισχύ του κωδικού πρόσβασής σας με το δωρεάν εργαλείο του NordPass.

Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη κωδικών πρόσβασης;

Εκτός από τις βέλτιστες πρακτικές που παραθέσαμε παραπάνω, είναι σημαντικό να αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη κωδικών πρόσβασης:

1. Χρησιμοποιείτε ξανά κωδικούς πρόσβασης

Κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Εάν οι χάκερ λάβουν τον κωδικό πρόσβασής σας από παραβίαση δεδομένων, θα τον δοκιμάσουν σε κάθε λογαριασμό που έχετε.

Χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, μπορείτε να περιορίσετε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ένας χάκερ με τα εκτεθειμένα διαπιστευτήριά σας.

2. Δεν αλλάζεις ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης

Κάντε συνήθεια να ενημερώνετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας για λογαριασμούς που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ο χώρος αποθήκευσης στο cloud ή η ηλεκτρονική τραπεζική.

3. Συμπεριλαμβάνετε προσωπικά στοιχεία

Ποτέ μην συμπεριλαμβάνετε προσωπικά στοιχεία στους κωδικούς πρόσβασής σας, όπως τα γενέθλιά σας, το όνομα του κατοικίδιου ζώου ή την αγαπημένη αθλητική ομάδα. Αυτές οι πληροφορίες είναι εύκολο να βρεθούν στο διαδίκτυο, καθιστώντας απλό για έναν χάκερ να σπάσει τον κωδικό πρόσβασής σας.

4. Σημειώνεις τους κωδικούς πρόσβασης

Πολλοί άνθρωποι σημειώνουν τους κωδικούς πρόσβασής τους και τους κρατούν στο γραφείο τους, σε ένα σημειωματάριο ή κολλημένοι με ταινία στους υπολογιστές τους για εύκολη αναφορά.

Η σύνταξη τους θέτει τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κίνδυνο. Μπορεί να χάσετε το σημειωματάριό σας ή ένας χάκερ θα μπορούσε να εξαναγκάσει έναν υπάλληλο να αντιγράψει τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης;

Η δυσκολία στη μνήμη μακρών, πολύπλοκων συνδυασμών είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς πρόσβασης. Κανείς δεν θέλει να χαλάει τον εγκέφαλό του κάθε φορά που συνδέεται σε έναν λογαριασμό ή χρησιμοποιεί το τρομερό “ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης;” κουμπί. Απλώς δεν είναι πρακτικό.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ ευκολίας και ψηφιακής ασφάλειας. Μπορείτε να ακολουθήσετε όλες τις βέλτιστες πρακτικές για ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αποθηκεύσετε με ασφάλεια σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για εύκολη ανάκτηση.

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι μια εφαρμογή λογισμικού που αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασής σας σε μια κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων για την προστασία τους. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής σας συνδέοντας τον διαχειριστή χρησιμοποιώντας έναν κύριο κωδικό πρόσβασης.

Αυτό είναι σωστό — πρέπει να θυμάστε μόνο έναν κωδικό πρόσβασης.Πολλοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης θα συμπληρώσουν αυτόματα τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, επομένως χρειάζεται να συνδεθείτε μόνο εάν θέλετε να κάνετε αλλαγές.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσους λογαριασμούς πιθανότατα χρησιμοποιείτε σε μια δεδομένη ημέρα, αυτό είναι μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου.

Είναι ασφαλείς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

Οι εταιρείες που παρέχουν εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης κατανοούν τη σημασία των δεδομένων που αποθηκεύουν και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ψηφιακή ασφάλεια. Τα πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των παρόχων, αλλά οι περισσότεροι διαχειριστές χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση 256-bit.

Αυτή η κρυπτογράφηση είναι στρατιωτικής ποιότητας. Θα χρειαζόταν ένας υπολογιστής περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια για να τον σπάσει με ωμή βία. Με άλλα λόγια, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους αποθήκευσης των κωδικών πρόσβασής σας.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν πιθανά τρωτά σημεία.

Μειονεκτήματα της χρήσης ενός Password Manager:

 • Εάν πέσετε θύμα επίθεσης phishing που θέτει σε κίνδυνο τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό, ένας χάκερ μπορεί να καταγράψει τα πλήκτρα σας όταν εισάγετε τον κύριο κωδικό πρόσβασής σας. Ο κύριος κωδικός πρόσβασης τους δίνει πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας.
 • Εάν ξεχάσετε τον κύριο κωδικό πρόσβασής σας και η εφαρμογή διαχειριστή δεν προσφέρει κουμπί επαναφοράς, δεν θα μπορείτε να ανακτήσετε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης.
 • Δεν δημιουργούνται όλοι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ίσοι. Είναι κρίσιμο να αξιολογήσετε τις δυνατότητες ασφαλείας του λογισμικού πριν το χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ισχυρά για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

Παρά αυτά τα πιθανά προβλήματα, οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να συνιστούν τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ως τρόπο διατήρησης των δεδομένων σας ασφαλή.

Εάν ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης ακούγεται ότι ταιριάζει πολύ στις ανάγκες ψηφιακής ασφάλειας της εταιρείας σας, μπορείτε να διαβάσετε τις αναλυτικές κριτικές μας για τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης για το 2022.

Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της δημιουργίας ισχυρών κωδικών πρόσβασης για την προστασία της μικρής επιχείρησής σας.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν όλο και περισσότερο σε μικρότερες εταιρείες και οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους παραβιάζουν τους λογαριασμούς σας.

Αφιερώστε χρόνο για να ενημερώσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας ακολουθώντας τις συστάσεις σε αυτό το άρθρο και φροντίστε να εκπαιδεύσετε τους υπαλλήλους σας σχετικά με τη σημασία των ασφαλών κωδικών πρόσβασης.

Δείτε περισσότερα για web hosting:

avatar

Μου αρέσει να μπλογκάρω συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.